Ana içeriğe atla

Yanık Saraylar


Eserin Adı: Yanık Saraylar                        

Yazar: Sevim Burak

Sayfa Sayısı: 90

Yayın Evi: Yapı Kredi Yayınları

Basım Yılı: 2017



Yanık Saraylar


Sevim Burak ile Yanık Saraylar Vesilesiyle tanıştık. Eserin kapağındaki düşünceli kadın fotoğrafı çok etkiledi beni. Kalbi kırık, mutsuz kadınlara dair bir şeyler okuyacağımı hayal etmiştim; ama açıkçası bu kadarını beklemiyordum. Kitapta yazarın kırgın yüreği, mutsuzlukları yanında; erkek egemen toplumu kabullenememesi, ötekileştirilmekten duyduğu acı, ölüm konusu da bir hayli işlenmiş.

 Eser hakkında araştırma yapmadan okumaya kalkarsanız, birisi bir şeyler sayıklıyor kanısına kapılabilirsiniz. Okumaya başladıktan birkaç dakika sonra, deli saçması mı yoksa bu metin demeye başladım; ancak yazarın hayatını ve eseri araştırınca ne kadar yanıldığımı anladım.

Kitabı okurken çok yoruldum, hikayeler kısa olmasına rağmen bir oturuşta bir hikayeyi bitiremedim. Yanık Saray'ın küllerinin altında ben kaldım sanki.

Öyküler:

Yanık Saraylar 1965 yılında yayımlanır ve o kadar dikkat çeker ki yılın edebiyat olayı sayılır. Yazıldığı dönem itibariyle aykırı bir kitaptır. Büyük küçük harf kullanımı, tire(-) slaş(/) kullanımı, metaforlara baş vurma ve dil üstünde oynayarak, duygularını yansıtır yazar. Kitap, oldukça aykırı pekçok esere göre ve hatta karşılaştırma yapılamayacak kadar farklı. Kitabın geneline karamsarlık hakim. Ölüm çokça işlenmiş,  hatta ilk hikayemiz Sedef Kakmalı Ev Ziya Beyin ölümüyle başlıyor.


Sedef Kakmalı Ev: Ziya Beyin ölümü ve Nurperi Hanım anlatılıyor. Nurperi Hanımın Ziya Beyden kalan evi, Ziya Beyin akrabalarının alacağına dair korkuları işlenmiş öyküde.

Pencere: Erkek merkezli toplumsal yapı anlatılıyor. Benliğin bütünlüğü tehdit edildiğinde ya da stres heyecan gibi durumlarda yazar cümlelerde tire(-) kullanıyor.

....''Bu sıra beklenmedik biri - kocaman urunu taşıyan bir adam geliyor sokağın başından - koşarak yetişiyor giriyor son dakikaya - Bugünkü günde bu kadar hepsi, ''diyorum, ''ağır ve yabancı kişiler olacak yarınkiler.''...

Yanık Saraylar:  Öykünün baş kahramanı Nebahat Hanım gerçekte yaşamış birisi. Sevim Burak' ın öykülerini daktilo ile temize çeker.
...
- Size söylemem gereken bazı gerçekler var, diye konuştu.
Kadın bunları makinede yazmaya koyuldu
Konşimento
Manifesto
Çimento
Demir aksamı
Baron Bahar'ın anlattığı şeyler
Tam bir hayat boyu sürdü.
DÜZ
UZUN
İNCE
...

Ah Ya Rab Yehova: Yazarın anne tarafı Yahudi asıllıdır ve özellikle çocukluğu bunun utancıyla geçmiştir. Yazarın içinde yahudilik zamanla baş kaldırı haline gelmiş, pekçok öyküde Yahudilerden bahsetmiştir. Yine Ah Ya Rab Yehova' da annesini anlatmıştır.

Küçücük bir kızken burnum çok havadaydı, şimdi yerlere, yerin dibine indi. Yahudilerden, annemden utanırdım, nefretle karışık… Annem hep bir gün ağlayacaksın der, ağlardı… İşte, şimdi bu bir avuç Yahudi, iki tanecik ev bana anamdan kalanlar… Onun için yazdım Yehova’yı.
...
Ve yedi gün bekledi
Ve diğer yedi  günü bekledi
Bayan Zembul Allahanati
Ve diğer yedi günü daha bekledi
Yedi yıl bekledi
Bayan Zembul Allahanati
Ve diğer yedi yıl daha bekledi
Yedinci yılın yedinci ayında
onyedinci gününde
Yedinci saatinde
Bayan Zembul Allahanati'nin bütün günleri dolmak üzere idi
...

Yorumlar

  1. Sevim Burak ile Yanık Saraylar merak ettim şimdi bu kitabı okuyacagım en kısa zamanda bol kitaplı dünyalar

    YanıtlaSil
  2. Çok teşekkür ederim... Yanık Saraylar oldukça farklı bir eser, okuduktan sonraki düşüncenizi bizimle paylaşırsanız çok mutlu olurum.

    YanıtlaSil
  3. Kısa öykülü kitaplar sıkar beni

    YanıtlaSil
  4. Aslında Yanık Saraylar hem kısa öykü hem de tarzı biraz farklı; ama yine de ön yargılı yaklaşmamak lazım. Zira bazen kaçtığımız kitaplar en sevdiklerimizden olup çıkıveriyor.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Kardeşimin Hikayesi

Kitabın Adı: Kardeşimin Hikayesi Kitabın Yazarı: Zülfü Livaneli Sayfa Sayısı: 330 Basım yılı: 2013 Yayınevi: Doğan Kitapçılık Ahmet Arslan, oldukça garip birisidir. Herkesten uzaklaşarak İstanbul'un Çatalca İlçesinde bulunan Yalıköy'de köpeği Kerberos ile birlikte yaşamaya başlar. Sakin giden hayatı Arzu Kahraman'ın öldürülmesiyle bir anda değişir. Cinayeti araştırmak için gelen meraklı gazeteci kız, her ne kadar ilk başlarda Ahmet Arslan'ı rahatsız etse de zamanla gazeteci kıza ilgi duymaya başlar. Ahmet Arslan; Mehmet ismindeki kardeşi ve kendi hayatını anlatmaya başlayınca gazeteci kız araştırdığı cinayeti unutur. Çok ilginç ve acı olaylar yaşayan Ahmet Arslan, başından geçenleri anlattıkça gazeteci kız, daha da meraklanır.  Burada ayrıntılardan bahsetmek istemiyorum zira, kitabın can alıcı noktası aslında bu bölümleri. Bu konuda en ufak bilgi, kitaptan alacağınız hazzı alır götürür. Eser, her ne kadar meltem gibi esse de ilk sayfalarda, zamanla r...

Eve Yolculuk

Kitabın Adı: Eve Yolculuk Yazar: Frann Preston-Gannon Yayınevi: Pötikare Yayıncılık Çeviri: Eda Serdaroğlu Daş Eve Yolculuk, kutup ayısının yeni bir ev bulmak için yollara düşmesiyle başlayan hüzünlü bir hikaye... Sonrasında ev bulmak isteyen başka arkadaşlar da katılıyor onun yolculuğuna. Küçücük buz parçasının üzerinde kalan kutup ayısı, etrafına bakıp hayretle bütün buzların eridiğini gördü. ''Yemeğim nerede?'' sorusunun ardından artık burada kalamayacağını anladı. Yüzmeye başladı. Yüzerken küçük bir kayığa rastladı. Kayığa binerken, ''Böyle gitmek yüzmekten daha kolay olacak diye düşündü.'' ''Çok geçmeden, makinelerin homurdandığı ve yüksek binaların gökyüzünü sakladığı bir şehre geldi.'' Yüksek binaların gökyüzünü sakladığı ifadesine takıldım kaldım. Ne hoş ifade edilmiş, yüksek binalar arasında kaybolan gökyüzü. Aslında her gün bu durumu yaşamak zorunda kaldığımı ve nasıl da kanıksadığımı fark ettirdi kitap bana. ...

Tavşan Peter Masalı kitabı İncelemesi

Yazar: Emma Thompson Kitabın Adı: Tavşan Peter Masalı Sayfa Sayısı: 65 Resimleyen: Eleanor Taylor (Kitap hakkındaki eleştirilerimi yazının sonuna bırakıyorum, yazının başında ön yargıya kapılmanızı istemiyorum.) Beatrix Potter 'ın orijinal hikayesinden esinlenilmiştir, ifadesi kitabın kapağında yerini almış. Ayrıca yazar ''Sevgili Okur'' başlığını açarak bu kitabı neden yazdığını okuyucusuna açıklamıştır. Çocukluğunda babasından dinlediği Beatrix Potter'ın kitabı, ona ilham kaynağı olmuştur. Kitaba geçmeden önce, elimdeki eserin ilham kaynağı olan Beatrix Potter' dan bahsetmek istiyorum bir miktar. 1846  - 1943 yılları arasında İngiltere'de yaşayan yazar; o dönem kadın hakları konusunda oldukça sıkıntı yaşamasına rağmen, kabuğunu kırmayı başarmış ender kişilerden biridir. Yazar, illüstrator, çevreci ve doğa bilimcidir. İlerleyen dönemlerde çitflikler satın alarak tarımı desteklemeye çalışmış, herdwick türü koyunun neslinin tükenmemesi i...