Ana içeriğe atla

Nun Masalları

Kitabın Adı: Nun Masalları
Kitabın Yazarı: Nazan Bekiroğlu
Sayfa Sayısı: 160
Yayınevi: Timaş Yayınları

Şiir ve nesrin kol kola girip aşkın boyasıyla boyanan yüreklerin feryadını, kalplerimize duyuran masal tadında hikayeler... Nun Masalları, öyle akide şekeri gibi damağınızda kolayca eriyerek, dimağınıza hemen yerleşecek bir kitap değil. Aslında hikaye kitabı, ancak klasik hikayelerden oldukça farklı yazılanlar. Masal tadında, ama ne masal ne hikaye... 



Nazan Bekiroğlu'nun üslübuna yabancıysanız, bu kitapla başlamanızı tavsiye etmem. Eser, çok farklı ve sıkıcı gelebilir. Zira hikayeler oldukça özgün ve hikaye kabına sığdırmak güç. Nar ağacı ya da Mücella ilk başlangıç için daha iyi bir seçim olacaktır.

 Kitabın kapak tasarımı oldukça başarılı olmuş. Kitabı elinize alınca ismi ve kapağı okuma isteğinizi harekete geçiriyor zaten. Kitap, masal şemsiyesi altında toplanan birkaç bölümden oluşuyor. 

Nazan Hanım, hikayeler oldukça soyut olduğu için kitabın ismini masallarla özdeştirmiş. Üslübu şiirsel ve ilk kitap olmasına rağmen oldukça başarılı. 

Kitabın son bölümünde yazar, doktora tez konusu olan Şair Nigar Hanım'dan bahsetmiş. Nigar Hanıma övgü dolu sözler sarf etmiş. Şiirselliği bu kadar seven ve üslübunu şiire göre şekillendiren bir yazar için şaşılacak bir durum değil elbette.

Nazan Hanım, şiiri nesirle öyle güzel yoğurur ki kalemi sizi mest eder. Betimlemeleri, verdiği ayrıntılar, kimin aklına gelirdi şu cümleyi kurmak diye diye okuyacağınız ve hatta kahramanlarını etrafınızda yaşayan birileri zannedeceğiniz duruluk ve gerçeklikle anlatır olayları.




 Kitabı okurken bir bakarsınız ki karşı komşunun hayat hikayesini dinliyor ya da yaşadığı olaylara esefleniyor gibi davranmaya başlarsınız. kitaptaki olayları anlatmaz, yaşatır. Bu yönüyle çok canlı ve akıcı bir dili olduğunu söylemeye bilmem gerek var mı?

Onun hangi kitabını okursanız okuyun her zaman iyi bir tercihtir, çünkü halihazırda edebiyat zevki alabileceğiniz enfes kitaplar yazmıştır. 

Belki cümlelerim abartılı gelebilir; ancak onun pek çok kitabını okuyan birisi olarak, onu ne kadar övsem az diye düşünenlerdenim.  


Nun Masalları sadece şu cümle için dahi okumaya değerdi: İçinden şiirsiz geçilemeyecek kadar derin gözleri vardı.

Yorumlar

  1. En merak edipte okuyamadığım kitaplardandır.

    YanıtlaSil
  2. Mutlaka okuyun İlhan Bey, benim de en beğendiklerimdendir.

    YanıtlaSil
  3. Nazan bekiroglu hanfendinin nun masaları eserini en kısa sürede temin ederek okumaya başlayacagım
    Nun Masalları sadece şu cümle için dahi okumaya değer ifadesi ; İçinden şiirsiz geçilemeyecek kadar derin gözleri vardı.

    YanıtlaSil
  4. Nun Masalları, harikadır; ancak Nazan bekiroğlu'nun daha önce başka kitabını okumadıysanız, bu kitapla başlamanızı tavsiye etmem.

    YanıtlaSil
  5. Ben de merak ettim şimdi inşallah başka kitaplarını alır okurum

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Nazan Hanımın her kitabı güzel. İsterseniz Nar Ağacı ile başlayın, çok severek okumuştum.

      Sil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Tavşan Peter Masalı kitabı İncelemesi

Yazar: Emma Thompson Kitabın Adı: Tavşan Peter Masalı Sayfa Sayısı: 65 Resimleyen: Eleanor Taylor (Kitap hakkındaki eleştirilerimi yazının sonuna bırakıyorum, yazının başında ön yargıya kapılmanızı istemiyorum.) Beatrix Potter 'ın orijinal hikayesinden esinlenilmiştir, ifadesi kitabın kapağında yerini almış. Ayrıca yazar ''Sevgili Okur'' başlığını açarak bu kitabı neden yazdığını okuyucusuna açıklamıştır. Çocukluğunda babasından dinlediği Beatrix Potter'ın kitabı, ona ilham kaynağı olmuştur. Kitaba geçmeden önce, elimdeki eserin ilham kaynağı olan Beatrix Potter' dan bahsetmek istiyorum bir miktar. 1846  - 1943 yılları arasında İngiltere'de yaşayan yazar; o dönem kadın hakları konusunda oldukça sıkıntı yaşamasına rağmen, kabuğunu kırmayı başarmış ender kişilerden biridir. Yazar, illüstrator, çevreci ve doğa bilimcidir. İlerleyen dönemlerde çitflikler satın alarak tarımı desteklemeye çalışmış, herdwick türü koyunun neslinin tükenmemesi i

Kardeşimin Hikayesi

Kitabın Adı: Kardeşimin Hikayesi Kitabın Yazarı: Zülfü Livaneli Sayfa Sayısı: 330 Basım yılı: 2013 Yayınevi: Doğan Kitapçılık Ahmet Arslan, oldukça garip birisidir. Herkesten uzaklaşarak İstanbul'un Çatalca İlçesinde bulunan Yalıköy'de köpeği Kerberos ile birlikte yaşamaya başlar. Sakin giden hayatı Arzu Kahraman'ın öldürülmesiyle bir anda değişir. Cinayeti araştırmak için gelen meraklı gazeteci kız, her ne kadar ilk başlarda Ahmet Arslan'ı rahatsız etse de zamanla gazeteci kıza ilgi duymaya başlar. Ahmet Arslan; Mehmet ismindeki kardeşi ve kendi hayatını anlatmaya başlayınca gazeteci kız araştırdığı cinayeti unutur. Çok ilginç ve acı olaylar yaşayan Ahmet Arslan, başından geçenleri anlattıkça gazeteci kız, daha da meraklanır.  Burada ayrıntılardan bahsetmek istemiyorum zira, kitabın can alıcı noktası aslında bu bölümleri. Bu konuda en ufak bilgi, kitaptan alacağınız hazzı alır götürür. Eser, her ne kadar meltem gibi esse de ilk sayfalarda, zamanla r

Yanık Saraylar

Eserin Adı: Yanık Saraylar                         Yazar: Sevim Burak Sayfa Sayısı: 90 Yayın Evi: Yapı Kredi Yayınları Basım Yılı: 2017 Yanık Saraylar Sevim Burak ile Yanık Saraylar Vesilesiyle tanıştık. Eserin kapağındaki düşünceli kadın fotoğrafı çok etkiledi beni. Kalbi kırık, mutsuz kadınlara dair bir şeyler okuyacağımı hayal etmiştim; ama açıkçası bu kadarını beklemiyordum. Kitapta yazarın kırgın yüreği, mutsuzlukları yanında; erkek egemen toplumu kabullenememesi, ötekileştirilmekten duyduğu acı, ölüm konusu da bir hayli işlenmiş.  Eser hakkında araştırma yapmadan okumaya kalkarsanız, birisi bir şeyler sayıklıyor kanısına kapılabilirsiniz. Okumaya başladıktan birkaç dakika sonra, deli saçması mı yoksa bu metin demeye başladım; ancak yazarın hayatını ve eseri araştırınca ne kadar yanıldığımı anladım. Kitabı okurken çok yoruldum, hikayeler kısa olmasına rağmen bir oturuşta bir hikayeyi bitiremedim. Yanık Saray'ın küllerinin altında ben kaldım s