Ana içeriğe atla

Kitapkurdu Lily

Kitabın Adı: Kitapkurdu Lily
Yazar: Gillian Shields
Sayfa Sayısı: 32
Yayınevi: Kelime Yayınları
Çeviren: Ece Özkan
Resimleyen: Francesca  Chessa

Kitapkurdu Lily, çocuklara kitap okuma sevgisi kazandırma konusunda hayli başarılı. Lily okumayı öğrenince annesi onu kütüphaneye götürüp ona bir kütüphane kartı alıyor.



Lily'nin kalın kitaplar, ince kitaplar, kare şeklinde çok büyük kitaplar, eski kitaplar, yeni kitaplar ve kapağı pelüş kaplı kitaplar arasında başı dönüyor.



Okumayı öğrenen Lily,  gece gündüz, mevsimler değişirken dişini fırçalarken durmadan okuyordu. Annesinin dediklerini duymuyor, çok güzel bir rüyanın içinde maceradan maceraya koşuyordu.

Lily'nin bütün hayatı okumak olmuştu. Bir gün annesiyle parka gitti, ama hiçbir şey ilgisini çekmiyordu. Lily ağacın tepesindeki Mily ile burda tanıştı.












Birbirine tamamen zıt iki maceraperest sevimli kız böylece tanıştılar. Lily okumayı çok severken Mily okumaktan nefret ediyor; oynamayı, tırmanmayı, keşfetmeyi seviyordu.

Lily arkadaşını, kitaplardaki kocaman dünya ile tanıştırdı. Mily onun vesilesiyle kitapları çok sevdi. Elbette, Mily'de arkadaşının hayatındaki farklılıkların başlangıcı oldu. Kitapların dışında unuttuğu dünyayı hatırlattı ona.

Her şeyi beraber yaptılar. Lily yaşadıkları bütün maceraları en muhteşem, en sihirli, en harika kitaba dönüştürdü. Lily ve Mily'nin Maceraları oldu kitabın adı.



Kitapkurdu bir çocuğun kitaplara yaklaşımı ve ailesinin kütüphane hassasiyeti kitabın okunması için yeterli sebepler olarak yeter aslında. Resimleri oldukça güzel. Kızım hiç sıkılmadan baştan sona kitabı tek seferde okuduk.

Ben kızıma canavar, hayalet gibi kısımları okumuyorum; ama nedendir bilmiyorum neredeyse tüm çocuk kitaplarında bu tarz hayali unsurlar geçiyor.

''Geceleri yatak örtüsünün altına girip okuyordu.''
''...ve dev yeşil deniz canavarı dalgaların arasından fırları...''

''Akşam yemeği saati geldiğinde, yemeğini yemeyi unutuyordu.''
''...Herbert Wobble - Smythe o zamana kadar hiç hayalet görmemişti...''

Bu cümleleri ya atladım ya da rahatsız eden kısımlarını okumadım. Henüz soyut düşünemeyen, canavar ve hayalet gibi varlıları gerçek zanneden 3+ yaş çocuk kitaplarında bu ifadeler neden geçiyor gerçekten anlamak mümkün değil.

Bu birkaç ayrıntıyı görmezseniz kitap gerçekten çok güzel. Atlayıverin canım siz de.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Tavşan Peter Masalı kitabı İncelemesi

Yazar: Emma Thompson Kitabın Adı: Tavşan Peter Masalı Sayfa Sayısı: 65 Resimleyen: Eleanor Taylor (Kitap hakkındaki eleştirilerimi yazının sonuna bırakıyorum, yazının başında ön yargıya kapılmanızı istemiyorum.) Beatrix Potter 'ın orijinal hikayesinden esinlenilmiştir, ifadesi kitabın kapağında yerini almış. Ayrıca yazar ''Sevgili Okur'' başlığını açarak bu kitabı neden yazdığını okuyucusuna açıklamıştır. Çocukluğunda babasından dinlediği Beatrix Potter'ın kitabı, ona ilham kaynağı olmuştur. Kitaba geçmeden önce, elimdeki eserin ilham kaynağı olan Beatrix Potter' dan bahsetmek istiyorum bir miktar. 1846  - 1943 yılları arasında İngiltere'de yaşayan yazar; o dönem kadın hakları konusunda oldukça sıkıntı yaşamasına rağmen, kabuğunu kırmayı başarmış ender kişilerden biridir. Yazar, illüstrator, çevreci ve doğa bilimcidir. İlerleyen dönemlerde çitflikler satın alarak tarımı desteklemeye çalışmış, herdwick türü koyunun neslinin tükenmemesi i

Kardeşimin Hikayesi

Kitabın Adı: Kardeşimin Hikayesi Kitabın Yazarı: Zülfü Livaneli Sayfa Sayısı: 330 Basım yılı: 2013 Yayınevi: Doğan Kitapçılık Ahmet Arslan, oldukça garip birisidir. Herkesten uzaklaşarak İstanbul'un Çatalca İlçesinde bulunan Yalıköy'de köpeği Kerberos ile birlikte yaşamaya başlar. Sakin giden hayatı Arzu Kahraman'ın öldürülmesiyle bir anda değişir. Cinayeti araştırmak için gelen meraklı gazeteci kız, her ne kadar ilk başlarda Ahmet Arslan'ı rahatsız etse de zamanla gazeteci kıza ilgi duymaya başlar. Ahmet Arslan; Mehmet ismindeki kardeşi ve kendi hayatını anlatmaya başlayınca gazeteci kız araştırdığı cinayeti unutur. Çok ilginç ve acı olaylar yaşayan Ahmet Arslan, başından geçenleri anlattıkça gazeteci kız, daha da meraklanır.  Burada ayrıntılardan bahsetmek istemiyorum zira, kitabın can alıcı noktası aslında bu bölümleri. Bu konuda en ufak bilgi, kitaptan alacağınız hazzı alır götürür. Eser, her ne kadar meltem gibi esse de ilk sayfalarda, zamanla r

Yanık Saraylar

Eserin Adı: Yanık Saraylar                         Yazar: Sevim Burak Sayfa Sayısı: 90 Yayın Evi: Yapı Kredi Yayınları Basım Yılı: 2017 Yanık Saraylar Sevim Burak ile Yanık Saraylar Vesilesiyle tanıştık. Eserin kapağındaki düşünceli kadın fotoğrafı çok etkiledi beni. Kalbi kırık, mutsuz kadınlara dair bir şeyler okuyacağımı hayal etmiştim; ama açıkçası bu kadarını beklemiyordum. Kitapta yazarın kırgın yüreği, mutsuzlukları yanında; erkek egemen toplumu kabullenememesi, ötekileştirilmekten duyduğu acı, ölüm konusu da bir hayli işlenmiş.  Eser hakkında araştırma yapmadan okumaya kalkarsanız, birisi bir şeyler sayıklıyor kanısına kapılabilirsiniz. Okumaya başladıktan birkaç dakika sonra, deli saçması mı yoksa bu metin demeye başladım; ancak yazarın hayatını ve eseri araştırınca ne kadar yanıldığımı anladım. Kitabı okurken çok yoruldum, hikayeler kısa olmasına rağmen bir oturuşta bir hikayeyi bitiremedim. Yanık Saray'ın küllerinin altında ben kaldım s